Лисица (Red fox)

Vulpes vulpes

Природозащитен статус:
Включена в Закона за лова.


Разпространение:
Лисиците са разпространени в Северна Америка, Евразия и Северна Африка. В България този вид е широко разпространен. Среща се и в разнообразни местообитания в Малешевска планина.


Морфология:
Лисицата обикновено има оранжево-червена козина на гърба, бял корем, черни уши и крака. Очите и са златисто жълти. Окраската може да варира, като понякога козината е значително по-тъмна. Възрастните индивиди достигат тегло между 4,1 и 5,4 кг. И дължина на тялото от 80 до 110 см.


Биология:
Лисиците са всеядни, хранят се с гризачи, насекоми, плодове, мърша, яйца и други. Те са активни предимно привечер и нощем. Размножителният период при този вид е през зимата и ранната пролет. Женската обикновено ражда около 5 малки, които се отделят от майката на възраст около 10 седмици.
 
Местообитания:
Лисиците се срещат в широк спектър от местообитания – открити пространства, културни ландшафти, различни типове гори, включително в близост до населени места.
 
Заплахи:
Основните заплахи за вида са бракониерството, използването на отровни примамки за борба с едри хищници, както и унищожаването на естествената им среда.

Вход

Забравена парола? / Забравен потребител?