Був (Eagle owl)

Bubo bubo

Заштитен статус:
Вклучени во Анекс 2 и 3 на Законот за биолошката разновидност.


Дистрибуција:
Бухалът се јавува во големи територии во Европа и Азија, како на север достигнува арктичкиот круг во Норвешка, а на југ до Медитеранот. Во Бугарија видот бил раширен во минатото, а во моментот бројот му е нисок. Тоа може да биде забележан во соодветни мостообитания во целата земја. Во Малешевска планина бувот се среќава по долината на Струма и други рок низи.


Морфологија:
Бувот е многу голема сова со должината на телото до 70 см и распон на крилјата до 180 см Целокупната боја на пердуви му е црно-кафеава со бројни дамки и ленти. Над очите ги имаат кичурчета од пердуви, кои се нарекуваат "уши". Младите птици како целина имаат бледи пердуви.


Биологија:
Парење за овој вид започнува во месец Март, кога машката и женската птица почнуваат активно да "утка". Звуците кои тие издаваат се разновидни и силни, и се слушаат на голема далечина. Гнездото се има по камените игралишта, во карпести пукнатини или прокрито на земјата. Женската несе до 4 јајца. Прехранбениот спектар на сова е многу разновидна и вклучува без'рбетници животни, водоземци, влекачи, птици и цицачи. Понекогаш жртвите можат да бидат и големи видиве, вклучувајќи дневни и ноќни птици грабливки.


Живеалишта:
Бувот живее клисури, потоците, суви еродирани падини, крајбрежните на големи езера. Во извънразмножителния период тој врши скитања и може да се набљудува во различни живеалишта.


Закани:
Главните закани за вида се поврзани со малтретирање на птиците за веме на парење и криволов.