Шумски був (Tawny owl)

Strix aluco

 

Заштитен статус:
Вклучени во Анекс 3 на Законот за биолошката разновидност.


Дистрибуција:
Шумска улулица е широко разпрорастранена во Европа, со исклучок на северните региони. Видот е исто така распространет во северозападна Африка, Предна и Централна Азија.
Во Бугарија шумска улулица е широко распространета, како во планините се искачува до околу 1750 метри надморска височина. Во Малешевска планина овој вид живее во шуми. Неговото присуство е поврзано со постоењето на стари дрвја со вдлабнатини.


Морфологија:
Сова со средна големина има должина на телото до 40 см и распонот на крилјата до околу 100 см. Набљудуваат се две варијанти на колорит при овој вид - сива-кафена и рѓосан кафеава. Општо земено пердуви е шарени и помага на птиците да останат неоткриени во позадина на кора од дрво.


Биологија:
Парење започнува кон крајот на зимата, кога машките почнуваат да издаваат карактеристични брачни крясъци. Гнездото најчесто се располага во вдлабнатини на дрва, но ретко може да биде лоцирана и во старите гнезда на други птици. Женската несе од две до четири јајца, а малите напуштаат гнездото сеуште недоволно летечки. Храната на шумска улулица е разновидна и вклучува мали цицачи, птици, влекачи, водоземци и без'рбетници животни. Таа ловат како во шумите, така и во отворени простори. Во Бугарија тоа е постојан вид.


Живеалишта:
Шумска улулица се среќава најчесто во стари листопадни шуми, по речните долини со стари дрвја, како влегува и во поголеми паркови и градини во населбите.


Закани:
Главни закани за овој вид се уништувањето на живеалиштата му и особено сеча на стари дрвја. Во периодот на напуштање на гнездото младите птици речиси не летаат и се многу ранливи